Wat u misschien nog niet wist over rugklachten...

Als patiënt verliest men soms het noorden : kinesitherapeuten en artsen geven soms totaal verschillende oorzaken voor uw rugpijn, de behandelingsvormen zijn ook heel divers. Dit is eigenlijk best logisch, maar toch frusterend : is het nu een hernia of iets anders ? Heb ik nut van manuele therapie of osteopathie ?... Allemaal heel verwarrend!

Welke rugoefeningen zijn goed?

Ziet u ook het bos door de bomen niet meer? De vraag is echter welke rugoefeningen hebben echt een preventief en/of therapeutisch nut en zijn tevens ook praktisch uitvoerbaar? Het heeft geen zin om een overdaad aan rugoefeningen te doen, maar de kunst is om enkele efficiënte compensatiebewegingen op een systematische manier in te bouwen in uw dagelijks leven.

Lees meer

Hoe kan u slapen zonder rugpijn

Slapen zonder rugpijn is geen utopie. Om optimaal en rugvriendelijk te slapen is het belangrijk dat u tijdens het slapen vlot en makkelijk kan bewegen, zonder hiervoor al te veel energie te verliezen. Dus, uw slaapsysteem (ondersteunend deel en/of matras) dient u niet enkel letterlijk een steuntje in de rug te geven, maar ook bewegingsvrijheid.

Lees meer

Rugpijn : diagnose, oorzaken en behandeling

Net omdat er zoveel verwarring bestaat omtrent diagnose, oorzaken en behandeling van rugpijn, geven wij u graag een aantal bedenkingen mee.

Lees meer