Slapen zonder rugpijn is geen utopie, maar wat is nu de beste matras voor mijn rug?
Heeft u reeds mijn nieuwste ruginstructiekaart ontvangen?
Om optimaal en rugvriendelijk te slapen is het belangrijk dat u tijdens het slapen vlot en makkelijk kan bewegen, zonder hiervoor al te veel energie te verliezen. Dus, uw slaapsysteem (ondersteunend deel en/of matras) dient u niet enkel letterlijk een steuntje in de rug te geven, maar ook bewegingsvrijheid.
40% van de Europese bevolking kampt met slaapproblemen ! Futloos en geradbraakt wakker worden is voor velen dagelijkse kost. Dit maakt u ook gevoeliger voor rugpijn.
Een goede nachtrust, waarbij u niet geplaagd wordt door rugpijn, hangt uiteraard af van verschillende factoren.
Het belang van een goede nachtrust kan niet voldoende benadrukt worden ; een deelaspect daarvan is een goede, ergonomische, slaaphouding. Uiteraard gaat iedere fabrikant van slaapsystemen prat op dat men op hun systeem in een goede houding ligt. Is dit ook zo ?
Helaas is de realiteit iets genuanceerder.
Een nieuwe matras en/of slaapsysteem aanschaffen kan noodzakelijk zijn, hoewel een dergelijke aankoop voor mij één van de moeilijkste gezinsaankopen is.
Misschien wordt er (te) veel aandacht besteed aan het ondersteunend systeem (latjes, pompjes, veren, net…), en kan men zich vragen stellen bij de echte biomechanische meerwaarde ?
Meer en meer geraak ik ervan overtuigd dat de matras op zich eigenlijk het belangrijkste element is en niet zozeer het ondersteunend systeem (volgens sommigen draagt dit tot 30% bij tot het "succes" van een slaapsysteem).
Mijn advies : investeer vooral in een kwaliteitsvolle matras ; het ondersteunend systeem "verslijt" heus zo snel niet.
Testen is de boodschap ! Sommige bedrijven bieden u de kans, weliswaar tegen een bepaalde vergoeding, om hun producten bij u thuis te testen ; dit is alvast een belangrijke meerwaarde !
Kortom, de "beste" matras is een zeer persoonlijk gegeven.
Om dagelijks op te slapen ben ik geen grote voorstander van matrassen vooral bestaande uit "traagschuim" (misschien slaapt u zelf wel op een dergelijke matras en bent u best gelukkig ? Houden zo !), vooral omwille van het feit dat dergelijke matrassen een zeer slechte reactiekracht hebben op positieveranderingen. Telkens u van positie wil wisselen kost u dit meer energie. Dus, voor de "wrikkelaars" onder ons is dit echt vervelend. De ventilatie-eigenschappen van een dergelijk product zijn ook eerder beperkt.
Dit nadeel is niet of minder van toepassing bij hoofdkussens die bv. uit traagschuim opgebouwd zijn.
Inderdaad, het slaapklimaat mag tevens niet vergeten worden.
Slapen zonder rugpijn, ook men z'n tweetjes ? Misschien ligt er wel iemand naast u ? Misschien weegt die persoon 25 kg meer of minder dan u ? In dit geval loont het de moeite om voor beide partners evt. een andere matras aan te schaffen ?
Rugpreventie voor KMO en grote bedrijven
Lepelemstraat 48421 De HaanBelgiëBE 0715.815.953
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer