Rugpijn : diagnose, oorzaken en behandeling

Net omdat er zoveel verwarring bestaat omtrent diagnose, oorzaken en behandeling van rugpijn, geven wij u graag een aantal bedenkingen mee.

"Ik heb al 5 jaar een dubbele hernia !"

...dit horen wij bijna dagelijks in onze kinesitherapiepraktijk! Laat ons even op een iets meer objectieve en wetenschappelijk geïnspireerde manier de situatie analyseren.

Rugpijn : de meest voorkomende oorzaken

Hernia, rugpijn, ischias, acute lumbago ? Waar gaat het nu eigenlijk over ?

Lees meer

Diagnose van rugklachten

Het komt vaak voor dat de diagnose enkel en alleen bereikt wordt d.m.v. medische beeldvorming (RX, scan, NMR) : men ziet iets op “de foto”, u heeft rugklachten, dus zou het een logische veronderstelling zijn dat er een direct verband is hiermee ? Vaak ziet men uiteraard een zgn. hernia, maar is die hernia dan ook verantwoordelijk voor de problemen ?

Lees meer

Rugklachten, een moderne kwaal ?

Waarom komt rugpijn nu zo vaak voor, is het dan echt een moderne kwaal ? In de moderne maatschappij kan je nek- of rugpijn bijna niet meer wegdenken en daar zijn eigenlijk wel goede redenen voor. Welnu, ik heb goed nieuws en minder goed nieuws.

Lees meer

Behandeling van rugklachten

DE beste behandeling bestaat niet ! De behandelopties voor rugpijn kunnen zeer divers zijn. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Afhankelijk van de situatie kan de behandeling bestaan uit bv. manipulatie, mobilisatie, operatie, rugoefeningen, tractie, infiltratie, cognitieve gedragstherapie, myofasciale therapie, spierontspanning...maar het belangrijkste element ontbreekt echter vaak…

Lees meer