DE beste behandeling bestaat niet ! De behandelopties voor rugpijn kunnen zeer divers zijn.
Heeft u mijn nieuwste ruginstructiekaart al ontvangen?
Er zijn verschillende factoren die bij de behandeling van rugpijn een rol spelen. Afhankelijk van de situatie kan de behandeling bestaan uit bv. manipulatie, mobilisatie, operatie, rugoefeningen, tractie, infiltratie, cognitieve gedragstherapie, myofasciale therapie, spierontspanning...maar het belangrijkste element ontbreekt echter vaak…
Er is toch wel een duidelijk verschil in behandelstrategie tussen acute en chronische rugklachten.
Het is niet de bedoeling om alle verschillende benaderingen in detail te bespreken, maar, een aantal basisprincipes dienen toch gerespecteerd te worden :
Inderdaad, een goede "anamnese" is zeer belangrijk en het loont dan ook de moeite om wat tijd hierin te investeren : de therapeut (arts, kinesitherapeut, osteopaat,...) dient u een aantal gerichte vragen te stellen om aldus een gedetailleerde achtergrond te krijgen van uw rugklachten. Heeft u inderdaad last van een symptomatische hernia of lumbago, of is er iets anders aan de hand ?
Een aantal functietesten worden uitgevoerd om uiteindelijk na te gaan welke anatomische structuren evt. verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor uw klachten. Gaat het wel degelijk om "mechanische" rugpijn of moet men verderkijken en andere mogelijke oorzaken al dan niet uitsluiten? De Bio-Psycho-Sociale impact mag hierbij zeker niet onderschat worden.
Kortom, de therapeut luistert naar u en analyseert uw functie : welke bewegingen en houdingen verlopen vlot, welke zijn beperkt en/of pijnlijk, hoe kan men preventief te werk gaan ?
Het behandelplan moet, indien mogelijk, "actief gericht" zijn en de behandeling dient rekening te houden met de predisponerende of onderliggende factoren die verantwoordelijk zijn voor uw rugpijn.
Ten allen tijde moeten we proberen te vermijden dat u onderhevig bent aan “fear avoidance behaviour”, meer bepaald het steeds vermijden van bepaalde activiteiten vanuit een zekere schrik.
“Dit mag ik nooit meer doen!” , "Oei ik moet voorzichtig zijn want het zal er weer inschieten",...
Het permanent verbieden van een aantal activiteiten is meestal niet zinvol, maar eerder contraproductief.
Nee, uiteindelijk moeten we ernaar streven dat u uw normale bewegingspatroon kan terugvinden zonder angst, zonder hinder.
DE vraag is niet zozeer : "Wat kan de therapeut voor u doen ?", maar eerder : "Wat kan u voor uzelf doen ?"
Rugpreventie voor KMO en grote bedrijven
Lepelemstraat 48421 De HaanBelgiëBE 0715.815.953
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer