Tiltechnieken aanleren ? Nuttig maar saai...

Dus, allen aan de slag met de opleiding hef- en tiltechnieken ?

Inderdaad, hoe saai kan een opleiding tiltechnieken zijn ? Laat ons deze dozen eens op een correcte ergonomische manier verplaatsen van de ene hoek van de zaal naar de andere...Uiteraard is een correcte tiltechniek belangrijk, maar laat ons één en ander eens in perspectief plaatsen. 

Preventie van rugklachten ? Niet onmiddellijk het meest “sexy” onderwerp…Gelukkig gaat het preventiebewustzijn in stijgende lijn in heel wat bedrijven.  Naast het fysieke ongemak tijdens beroeps- en priveactiviteiten kosten rugklachten uiteindelijk ook heel wat geld.

Soms geven bedrijven er de voorkeur aan om alle medewerkers, binnen een bepaalde afdeling, verplicht te laten deelnemen aan een rugpreventie-sessie, ofwel laten andere bedrijven hun medewerkers vrij en stellen de sessies open enkel voor diegenen die zich vrijwillig aanmelden. Beide keuzes zijn valabel.

In de eerste optie komt het dan wel eens voor dat bepaalde medewerkers niet bepaald gemotiveerd zijn om aan dit “verplicht nummer” deel te nemen…Dat is nu net één van mijn uitdagingen als spreker/inspirator :

hoe kan ik die mensen meekrijgen in mijn verhaal, hoe kan ik ze een aha-gevoel geven zodat ze met een positief gevoel terug naar huis gaan en toch een poging ondernemen om mijn tips in de praktijk te brengen ? Waarschijnlijk zal dit met een saaie opleiding hef- en tiltechnieken niet lukken.

In het tweede geval mag je ervan uitgaan dat de deelnemers reeds een bepaalde voorinteresse hebben, maar in die groep zitten soms ook de “drama-cases”…mensen met een bepaalde medische voorgeschiedenis die vaak van zichzelf denken dat het “ondertussen al veel te laat is voor mij om er iets aan te doen”. Hoewel er soms ernstige problemen zijn, blijft het steeds nuttig om toch een paar extra tips aangereikt te krijgen.

Correcte tiltechnieken zijn ook van toepassing tijdens uw "vrijdagavond supermarktronde"

Een specifieke opleiding in hef- en tiltechnieken kan voor bepaalde doelgroepen inderdaad zeer interessant zijn, maar...heeft het echt zin om bv. een 1/2 dag cursus te spenderen enkel en alleen aan hef- en tiltechnieken ?

De basis van een goede heftechniek is echter heel simpel, ...in theorie, en net daar wringt het schoentje : navraag bij mensen die een hef- en tiltechnieken opleiding gevolgd hebben, 6 of 12 maanden later, in hoeverre ze bepaalde aangeleerde handelingen nog in de praktijk brengen, leert ons dat het resultaat eigenlijk bedroevend is. Lange termijnresultaten zijn minder bevredigend.

Velen geven als reden : "het lukt praktisch niet" ; "geen tijd" ; "niet meer aan gedacht" ; "ik sta er alleen voor", "ik heb hierbij hulpmiddelen nodig, en die zijn er niet"...

Wat is de realiteit ?

tiltechnieken

 

 

Men dient zich te realiseren dat het uitermate vaak voorkomt dat men in bepaalde situaties helemaal niet in staat is om op een ergonomische manier een last te verplaatsen of om het aangeleerde effectief ook in de praktijk te brengen ; soms moet je het gewoon rugonvriendelijk doen ; wat dan ?

 

Hier maak ik het verschil en onderscheidt het OMConsult rugpreventieproject zich van anderen, want ik bied een realistische en praktische oplossing : ik leer u aan bepaalde situaties te anticiperen en bepaalde signalen te interpreteren en u leert wat u NU kan doen om de ongunstige rugbelasting die optreedt bij bepaalde activiteiten te compenseren. Op een dergelijke manier streef ik dan ook naar een beter lange termijn resultaat. .

Nieuwsgierig naar het “hoe” ? Vul alvast deze vragenlijst in en ontdek wat ik voor u kan doen.

 

 

 

 

Blogtype: