Rugpijn ? Waarom kom het zo vaak voor ?

Waarom komt rugpijn nu zo vaak voor, is het dan echt een moderne kwaal ?  

In de moderne maatschappij kan je nek- of rugpijn bijna niet meer wegdenken en daar zijn eigenlijk wel goede redenen voor.  Het probleem is echter dat ik goed nieuws en minder goed nieuws heb.  

Het minder goede nieuws over rugpijn

Waarom komt rugpijn zo vaak voor

 

 

Enerzijds zijn er een aantal "anatomische constructiefoutjes" in de tussenwervelschijven (discus) en in een bepaald ligament (langwerpige band/vezelstruktuur die de wervels achteraan verbindt, van hoofd tot heiligbeen), die er voor zorgen dat onze rug zeer gevoelig is aan bepaalde vormen van overbelasting (o.a. te veel vooroverbuigen in combinatie met een draaibeweging en te lang in een gebogen houding zitten) en dus minder bescherming geniet, met makkelijker optreden van rugpijn als gevolg.

Dit is nog steeds het gevolg van de overgang van een vier-voetige houding naar de twee-voetige houding.

Deze factoren zijn anatomische feiten en kunnen dus niet beïnvloed worden.  Pech !

 

 

 

 

Wat is het goede nieuws nu ?

Anderzijds beweegt en zit de moderne mens vaak op een ongunstige manier :

dagelijkse activiteiten worden vaak te belastend of te eenzijdig uitgevoerd en dit in combinatie met een overdaad aan rugonvriendelijk zitten en te veel ongunstig vooroverbuigen. Dit moet uiteindelijk vroeg of laat tot rugpijn leiden.

Dit is goed nieuws, gezien we bepaalde gewoonten rugvriendelijk kunnen aanpassen !

 

De meest eenvoudige sleutel om de kans op rugpijn te verminderen

De overdaad aan ongunstige houdingen en bewegingen wordt uiteindelijk onvoldoende gecompenseerd door andere ontlastende posities en/of bewegingen.

Dit kan echter op een zeer eenvoudige manier gedaan worden.  Respecteer steeds de eerste eenvoudige stap om rugpijn te vermijden : indien u langere tijd vanuit een bepaalde positie handelingen doet, compenseer tijdig door het uitvoeren van een beweging in de tegenovergestelde richting.  

Dit is ook goed nieuws, want een preventieve beweegstrategie kan ook aangeleerd worden !

 

Zorg ervoor dat rugklachten ook in uw bedrijf minder kansen krijgen !

 

 

 

Share this