Rugpijn omwille van een versleten rug

Velen zijn "versleten"..., logisch dat ik rugpijn heb, maar is dit wel zo ?

Natuurlijk heb ik rugpijn, de dokter heeft trouwens gezegd dat mijn rug versleten, maar ik ben nog maar 50 jaar oud !?  Maar ja, ik reeds veel en hard gewerkt in mijn leven, dat zal wel "normaal" zijn zeker ?

Dit is ons lot, we zijn allemaal onderhevig aan slijtage (arthrose) in diverse gewrichten en ook in de rug.  Slijtageverschijnselen die op medische beeldvorming (RX, scan,...) zichtbaar zijn, worden maar te al vaak als de boeman beschouwd : "niet te verwonderen dat u rugpijn heeft, kijk eens naar die slijtage hier..."

Is er wel een link tussen arthrose en rugpijn ?

Dat soort van oneliners kunnen verstrekkende gevolgen hebben.  Eerst en vooral komt de patiënt vaak in een negatieve spiraal terecht omdat "hij versleten is" en toch nog "zo jong" ; automatisch gaat dit gepaard met het vermijden van een aantal activiteiten ("ik moet voorzichtig zijn") en fear avoidance behaviour.  Soms komt men dan in het "er is toch niets meer aan te doen"-straatje Zeer contraproductief !

In één adem worden dan vaak ook bepaalde sporten afgeraden (voetbal, lopen, etc.) en is de patiënt in één klap een deel van zijn sociaal leven kwijt...een eerste ingredient om depressief te worden.

Uiteraard is het best mogelijk dat bepaalde sporten tijdelijk (!) niet mogelijk zijn of wat moeten teruggeschroefd worden, maar het objectief moet steeds zijn dat de patiënt zijn functie volledig kan recupereren.

rugpijn en slijtage

Er zijn uiteraard diverse vormen van slijtage aan de rug :

  • tussenwervelschijven worden wat dunner, wat eigenlijk een normale natuurlijke asymptomatische evolutie is 
  • misschien vormen er zich papegaaienbekken (osteofyten), wat ook helemaal geen symptomen veroorzaakt, tenzij deze uitzonderlijk druk zouden uitoefenen tegen een gevoelige structuur 
  • degeneratieve veranderingen aan de "facetgewrichten" (zijdelingse gewrichtjes langs de wervelzuil) worden ook vaak als boeman aangeduid, maar zijn echter zeer zelden symptomatisch
  • een vernauwing van het ruggenmergkanaal (stenose) wordt ook vaak gezien op medische beeldvorming, maar ook in dit geval is het zelden echt symptomatisch !  Mocht stenose verantwoordelijk zijn voor de symptomen dan is operatie helaas de enige mogelijkheid om van uw klachten verlost te geraken.

Dus, laat u niet ontmoedigen door dergelijke bevindingen op foto's !  Uiteraard is de vraag dan : "ja maar, ik heb pijn, als slijtage niet de hoofdrol speelt, wat dan wel ?"

Wanneer we spreken over "mechanische" rugpijn zijn er uiteraard diverse oorzaken.  

Het allerbelangrijkste blijft echter het vaststellen van een goede, relevante diagnose om van daaruit een degelijk behandelplan te kunnen opstellen.

Overigens, rugklachten komen vnl. voor in de bevolkingsgroep tussen de 35 en 55 jaar. Bij het ouder worden zijn rugklachten één van de weinige dingen die verbeteren.  Trouwens, slijtage aan de onderste tussenwervelschijven van de lage rug, is in de overgrote meerderheid te zien bij mensen ouder dan 45 jaar.

Blogtype: