Ischias of ischialgie, hoezo ?

Niet iedereen met pijnuitstraling in het been heeft een echte ischias !

Bij pijnuitstraling in het been denkt men vaak aan een ischias of ischialgie ; is dit wel correct ?

Welnu, wat is een ischias ?  Een ischias wordt veroorzaakt door druk en/of onsteking op een zenuwstructuur die vanuit uw ruggenmerg vertrekt.  Deze druk wordt meestal veroorzaakt door een uitpuiling van een tussenwervelschijf (dit is niet noodzakelijk een echte hernia) of, in meer uitzonderlijke gevallen, door een papegaaienbekje (osteofyt) en/of vernauwing van het zenuwkanaal, waardoor deze zenuwwortel letterlijk in de verdrukking komt.

Veroorzaakt een ischias ook rugpijn ?

In het geval van een ischias beschrijft de patiënt meestal symptomen in een welbepaalde zone van het been/voet, zonder de aanwezigheid van rugpijn !  Dit komt echter niet zo vaak voor.  Misschien was er eerst wel rugpijn en is deze verdwenen en is de pijn meer "verschoven" naar het been.

In de meerderheid van de gevallen is er wel degelijk een (tijdelijke) vervorming of uitpuiling van een tussenwervelschijf met druk tegen het buitenste vlies van het ruggenmerg, zonder druk op een zenuwwortel.  In dit geval kan men ook duidelijke pijnuitstraling krijgen in de bil en/of het been, meestal niet in een eerder strict afgelijnde zone, maar eerder vaag verspreid over diverse aspecten van de bil en/of het been.  

ischias of ischialgie

Concreet : bij een echte ischias bevindt die discusuitpuiling zich meer aan de zijkant, wat eerder ongunstig is qua therapie : des te meer de uitpuiling zich aan de zijkant van de wervelkolom bevindt, des te moeilijker is het om deze te "reduceren" d.m.v. bepaalde behandeltechnieken zoals manipulatie (slechts in 1/3 van de gevallen zal dit succesvol zijn) of continue mechanische tractie (slechts in 50% van de gevallen is dit succesvol). 

Het goede nieuws is echter dat er een mechanisme van spontaan herstel bestaat in geval van druk op één zenuwwortel (ischias) : de symtomen verdwijnen spontaan (omwille van een resorptie-mechanisme) in een tijdspanne van 8-12 maanden, op voorwaarde dat er geen rugpijn meer aanwezig is.  

Eens men over de helft is van deze spontane evolutie, m.a.w. er is reeds meer dan 6 maanden beenpijn, zonder rugpijn (!), zijn heel wat behandeltechnieken niet meer efficiënt.  Uiteraard is dit weer een goed moment om aandacht te besteden aan preventie.

 

 

In de meeste gevallen is de pijnuitstraling in het been niet afkomstig van een ischias !

Wat veel frequenter voorkomt is een vervorming in de tussenwervelschijf waarbij er bv. druk optreedt tegen het buitenste vlies van het ruggemerg (de "Dura mater").  Deze structuur is in die mate bezenuwd zodat dit pijn kan uitstralen in het volledige been, zowel aan de voor- of achterzijde en zijdelings.   In dit geval zijn de behandelperspectieven veel gunstiger. 

Dus, als conclusie kunnen we stellen dat u zich niet onterecht te veel zorgen hoeft te maken !

 

 

Blogtype: