Hernia of lumbago ? Behandeling ?

DE beste behandeling voor een hernia of een lumbago bestaat niet 

Gezien er tal van zgn. mogelijke diagnoses beschreven worden is het ook logisch dat de behandeling voor rugpijn of beenpijn t.g.v. een hernia , een lumbago of een ischias ook zeer verschillend kan zijn.  Er zijn diverse factoren die hierbij een rol spelen.  Afhankelijk van de situatie kan de behandeling bestaan uit bv. manipulatie, mobilisatie, operatie, rugoefeningeninfiltratie, myofasciale therapie...

Het is niet de bedoeling om alle verschillende benaderingen in detail te bespreken, maar, een aantal basisprincipes dienen toch gerespecteerd te worden :


Een goede behandeling voor rugpijn start met een grondig vraaggesprek en een valabel functieonderzoek

Inderdaad, een goede anamnese is zeer belangrijk en het loont dan ook de moeite om wat tijd hierin te investeren : de therapeut dient u een aantal gerichte vragen te stellen om aldus een gedetailleerde achtergrond te krijgen van uw rugklachten.  Heeft u inderdaad last van een symptomatische hernia of lumbago, of is er iets anders aan de hand ?

Er dient een valabel functieonderzoek uitgevoerd te worden ! Een aantal functietesten worden uitgevoerd om uiteindelijk na te gaan welke anatomische structuren evt. verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor uw klachten.  Gaat het wel degelijk om "mechanische" rugpijn of moet men verderkijken en andere mogelijke oorzaken al dan niet uitsluiten ? Eigenlijk kan men de therapeut het best omschrijven als een "driedimensionele anatomische privedetective".

Kortom, de therapeut luistert naar U en analyseert uw functie : welke bewegingen en houdingen verlopen vlot, welke zijn beperkt en/of pijnlijk, hoe kan men preventief te werk gaan ?

grondig onderzoek van een hernia of lumbago

 

Bent u arts of kinesitherapeut ? 

Ontdek een praktisch gestandaardiseerd onderzoeksprotocol en download nu uw gids "Clinical reasoning in orthopaedic medicine".
 

 

Na het bereiken van een mogelijke conclusie dient de therapeut u te informeren over de achtergrond van uw rugklachten en u een mogelijk behandelplan voor te stellen met inbegrip van preventieve maatregelen

 

  

 

Een hernia of lumbago hebben nood aan beweging !

Het behandelplan moet, indien mogelijk, "actief gericht" zijn en de behandeling dient rekening te houden met de predisponerende of onderliggende factoren die verantwoordelijk zijn voor uw rugpijn. 

DE vraag is niet zozeer : "Wat kan de therapeut voor u doen ?", maar eerder : "Wat kan u voor uzelf doen ?" 

 Share this