Hernia ? Dit is voor altijd ?

"Ik heb 2 hernia’s in mijn rug en nog 1 in mijn nek, al 5 jaar !” is het ideale recept om de hersenen op het verkeerde been te zetten.

Soms heb ik de indruk dat er a.h.w. een “hernia-competitie” aan de gang is. Sommigen zijn blijkbaar niet meer tevreden met één hernia. De perceptie van het woord “hernia” is bij heel wat mensen ook nogal ingrijpend. Van zodra een therapeut de patiënt confronteert met het magische woord, betekent dit voor veel mensen hetvolgende  :

  • “Amai, dit is ernstig
  • “Dat heb ik voor de rest van mijn leven
  • “Nu mag ik vanalles niet meer doen en moet ik voorzichtig zijn”. 

Het is echter zeer belangrijk om deze misvattingen voorgoed naar het rijk der fabeltjes te verwijzen, niet op z’n minst omdat net deze uitspraken het pad effenen om chronische patiënt te worden. Hoe sterker je in deze veronderstellingen gelooft, hoe meer je jezelf beperkingen oplegt, waarbij je dan uiteindelijk in een negatieve spiraal terechtkomt.

Behandeling en preventie van rugklachten begint steeds met het afleren van “fear avoidance behaviour”

Ja hoor, u mag nog steeds vanalles doen, sterker nog, u moet het doen. Het kan op bepaalde momenten inderdaad wel pijnlijk zijn, maar dit hoeft niet steeds nadelig te zijn. Bewegen, correct en voldoende bewegen, is een eerste sleutel tot herstel en preventie.

Even de mythe verder ontkrachten : wat is nu een echte hernia ? 

Dat is een echte hernia

Welnu, eens de buitenste rand van de tussenwervelschijf volledig gescheurd is en de kern van die tussenwervelschijf uitpuilt tegen bepaalde zenuwstructuren, dan is er sprake van een echte hernia. 

In dergelijke gevallen dient vaak een operatie overwogen te worden, maar,…een echte hernia komt niet zo vaak voor ! 

De meeste mensen die de diagnose “hernia” opgekleefd krijgen, hebben eigenlijk geen echte hernia, maar eerder een variatie op hetzelfde thema, waarbij de tussenwervelschijf weliswaar vervormd is en druk uitoefent op een bepaalde gevoelige structuur, maar waarbij deze tussenwervelschijf niet volledig gescheurd is. Dit is een cruciaal verschil ! 

D.m.v. bepaalde houdingsaanpassingen, activeiten, bewegingen, rugoefeningen kan men in dergelijke gevallen de druk in de tussenwervelschijven zodanig beïnvloeden dat bepaalde vervormingen/uitpuilingen kunnen genormaliseerd of vermeden worden.

Oh, een “hernia” is een tijdelijk fenomeen, zoals eerder al beschreven, afhankelijk van houdingen en activiteiten. Het is echter wel zo dat, eens men een mechanisch rugprobleem gehad heeft, dat men tot 80% kans heeft om meermaals te hervallen. En uitgerekend die 80% hervalkans kan u drastisch verminderen d.m.v. praktische en efficiënte preventie. De hamvraag is niet : wat kan de therapeut voor u doen, maar wat kan u voor uzelf doen ?

Trouwens, de medische wereld en de patiënten mogen zich ook niet blindstaren op de talloze “foto’s” (medische beeldvorming) die genomen worden : boven de leeftijd van 45 jaar zijn asymptomatische discusvervormingen/uitpuilingen waarneembaar in meer dan 50% van de gevallen ! De fameuze “slijtage” of arthrose wordt ook vaak als boosdoener omschreven, maar meer daarover in een volgend artikel.

Uiteraard kunnen bepaalde situaties dermate ernstig zijn, waarbij operatie(s) noodzakelijk is en helaas belanden sommigen, na herhaalde operaties, in een sukkelstraatje. Zelfs dan blijft het de moeite om bepaalde preventieve maatregelen te respecteren.

Laat uw hersenen u dus niet misleiden en zorg ervoor dat u met de juiste begeleiding terug durft te bewegen. Bewegen is de sleutel !

Heeft uw bedrijf een sterke rug ? Ontdek alvast wat ik voor u kan doen en vul de online vragenlijst in.

 

 

Blogtype: