Rugpijn oplossen d.m.v. epidurale inspuiting ?

02/01/2020 - 17:38

In geval van ernstige rugpijn kan een epidurale inspuiting overwogen worden. In welbepaalde gevallen van acute rugpijn kan een epidurale inspuiting zeer nuttig zijn.  Het is belangrijk om weten dat er eigenlijk twee totaal verschillende manieren bestaan om een epidurale inspuiting toe te dienen.

Rugpijn oplossen d.m.v. epidurale inspuiting ?

Meestal wordt dit in het ziekenhuis gedaan, al dan niet onder radiologische controle, en wordt een naald tussen twee wervels ingebracht en zodoende wordt het product lokaal ingespoten.

Het probleem bij deze procedure is nl. dat men heel zeker dient te zijn van het te behandelen niveau ; men dient op de vermoedelijke plaats van het onheil te infiltreren. Hoe stelt men dit vast ? Uiteraard via medische beeldvorming (scan, NMR), maar...zoals elders op deze site reeds aangehaald, moet men voorzichtig zijn bij het interpreteren van "de foto's" : het is perfect mogelijk dat men een grotere discusuitpuiling ziet op een bepaald niveau, die asymptomatisch blijkt te zijn en dat een andere, kleinere uitpuiling, wel degelijk voor problemen zorgt.

Daarom is deze manier is niet steeds even efficiënt, en zelfs moeilijker in vgl. met een tweede mogelijkheid, nl. een epidurale, gegeven via het heiligbeen.

Welke epidurale ?

Er bestaat ook andere, praktische en veilige manier om een epidurale toe te dienen om acute rugklachten te behandelen.

Dit wordt dan gedaan via een opening onderaan het heiligbeen en deze methode is behoorlijk efficiënter en makkelijker. Het grote voordeel hiervan is, dat dit tevens door uw huisarts kan uitgevoerd worden (mits bijkomende opleiding uiteraard) en dat de "correcte niveaubepaling" van het letsel minder belangrijk is.

En ja hoor, u mag daarna normaal verder werken, weliswaar met respect voor uw algemene preventieve rugregels en zelfbehandelingoefeningen.

Dit klinkt misschien raar, maar vaak is de diagnose van rugklachten niet zo specifiek als men zou vermoeden : men stelt bv. vast dat er een symptomatische discusuitpuiling is maar men is niet 100% zeker op welk niveau deze zich bevindt (nee, de "foto's" zijn ook niet altijd betrouwbaar) ; als men een bepaalde zone onder invloed van de medicatie brengt kan men dit probleem omzeilen en...dit heeft geen negatieve gevolgen.

Artsen die meer interesse hebben in deze materie verwijs ik graag naar de opleidingen verstrekt door de European Teaching Group of Orthopaedic Medicine.


Noot : voor alle duidelijkheid, we hebben het hier niet over de epidurale die toegepast wordt voor een bevalling !