Rugpijn omdat uw rug te hol is ?

03/01/2020 - 16:35

U heeft rugpijn omdat uw rug te hol is en u moet rugoefeningen doen om dit tegen te gaan. Klopt die logica ?

Ik heb rugpijn omdat mijn rug "te hol" is en ik moet rugoefeningen leren om mijn rug minder hol te maken...

Dus, om rugpijn te vermijden moet ik erop letten dat ik mijn rug niet te hol maak ?

Helaas,...dit "advies" wordt nog steeds al te vaak gegeven, echter meestal zonder echte reden en vaak onterecht.

De vorm van uw rug is nu eenmaal wat ze is : het is een therapeutische illusie te denken dat men bij volwassenen de holte van de rug permanent kan afvlakken d.m.v. bepaalde rugoefeningen. Dit is niet enkel een illusie, maar ook totaal zinloos.

De variatie in "holle" ruggen blijkt nogal groot te zijn. Volgens een bepaalde studie uitgevoerd op een 1.000 tal individuen, zonder rugklachten (!), heeft men vastgesteld dat de lordotische hoek (de hollingsgraad van de rug) variëert tussen de 23° en 68°, met een gemiddelde van 45°.

Waarom heb ik dan rugpijn ?

Welnu, de meest voorkomende oorzaken van mechanische rugpijn worden elders op deze site uitvoerig geïllustreerd. Sowieso is variatie in beweging zeer belangrijk. Te lang bepaalde houdingen aannemen, zonder variatie, is eerder ongunstig.

In de meeste gevallen is het maken van een "holle" rug (de "lordose" vergroten) zelfs zeer gunstig in de preventie en behandeling (afhankelijk van het stadium) van rugklachten.

  • Er is wel een bepaalde uitzonderlijke situatie, de "kissing spines" genoemd, waarbij patiënten met een uitzonderlijk uitgesproken holle rug toch locale centrale rugklachten kunnen krijgen. Dit komt uitzonderlijk voor bv. bij gymnasten en ballerina's.

Vaak wordt ook in één adem het zwemmen in schoolslag afgeraden, waarom ?!

Dit is wel degelijk een goede ergonomische positie van de rug. Hoewel, indien u rugpijn heeft is het wel mogelijk dat schoolslag zwemmen tijdelijk pijnlijk of soms onmogelijk wordt.

Enkel als schoolslag zwemmen symptomen of uitstralingspijn veroorzaakt in het been dient dit afgeraden te worden.

  • Let wel dat u op een correcte manier zwemt, met een ritmische beweging van het hoofd boven en onder water. Indien u het hoofd steeds boven water houdt, dan kan het zijn dat uw lage rug te lang in een meer holle positie is, wat ook vervelend kan zijn. Trouwens, het hoofd steeds boven water houden kan ook aanleiding geven tot nekklachten.

Noot : in Zuid-Amerikaanse landen leert men kinderen eerst crawl zwemmen en begint men niet met schoolslag, gezien crawl een meer natuurlijke beweging is.

Dus, af en toe de holte in uw rug even accentueren, door eens zo ver mogelijk naar achter te buigen, is één van de belangrijkste rugoefeningen ter preventie van rugklachten, maar...bewegingsvariatie is super belangrijk !

Heeft u mijn nieuwste ruginstructiekaart al?

Klik hier en ontvang deze GRATIS