Op mijn buik slapen is toch niet goed voor mijn rug ?

Dit is een misvatting die helaas veel voorkomt op diverse sites van slaapspecialisten.

Vaak wordt gezegd dat dit niet goed is omdat de rug dan in een te holle positie komt.

De vraag is natuurlijk waarom slaapt men op de buik : is het een "afwijkpositie" omdat men zich in andere houdingen minder goed voelt ?  Zo ja, dan dient een aangepast slaapsysteem zo ingesteld te worden dat men zich beter voelt in rug- of zijlig en men niet meer de behoefte voelt op de buik te liggen.

Slaapt men op de buik gewoon omwille van het feit dat men zich goed voelt in deze positie, dan hoeft dit helemaal niet negatief te zijn.

In geval van tijdelijke klachten kan U steeds een klein kussentje onder de buik plaatsen en aldus enig discomfort neutraliseren.

Welnu, indien U over een goed slaapsysteem beschikt zal Uw rug, in buiklig,  helemaal niet in een te holle positie komen en bovenal, is een normale holle positie helemaal niet nadelig : integendeel zelfs !

Dankzij het bewaren van de holte in de lage rug (lordose) vemijdt men klachten en kan men zelfs bestaande klachten sneller doen verdwijnen (het klopt wel dat deze "holle" positie, indien men klachten heeft, tijdelijk oncomfortabel of pijnlijk kan zijn, maar dit hoeft niet nadelig te zijn ; dus, tijdelijk kussentje onder de buik) !

Er is echter wel een nadeel aan het buikslapen : de constant gedraaide positie van het hoofd tijdens het buikslapen is minder gunstig mbt nekklachten ; dit is inderdaad sterk af te raden. Maar ook daarvoor bestaat er misschien een deeloplossing : een speciaal hoofdkussentje voor buikslapers (zie USB kaart met de film "Ontdek je rug").

Dus, buikslapers, als U zich zo goed voelt, slaap rustig zo verder.

Blogtype: