Blog van steven

Welke sporten zijn net wel of net niet belastend voor de rug ?

Welke sporten zijn net wel of net niet belastend voor de rug ?

Dit hangt af van verschillende variabelen : enerzijds uw ervaringsniveau in de betreffende sport, anderzijds het type van rugklachten (“mechanische” rugpijn of eerder gerelateerd aan bepaalde systeemaandoeningen bv. rheumatoïde arthritis ?) en de fase waarin men zich bevindt.

Blogtype: 

Eens een hernia, altijd een hernia ?!

Tja, "ik heb al drie jaar een dubbele hernia" hoor ik vaak vertellen in de dagelijkse praktijk.

"Eens een hernia, altijd een hernia" ?

Dit is een behoorlijke misvatting. Men heeft misschien een tijd geleden een hernia vastgesteld op medische beeldvorming (scan, nmr) en toen had U misschien klachten. Vandaag heeft U geen last meer, welnu deze zgn. hernia is er ook niet meer of ze is niet meer symptomatisch.

Blogtype: 

Lage rugpijn ? Moet ik dan steeds naar de kraker gaan ?

Interessante vraag :

er bestaan heel wat mythes omtrent de "kraker" (wat een vreselijk woord). "De Kraker" kan een gespecialiseerd arts, kinesitherapeut, osteopaat, manueel therapeut of chiropractor zijn.

Met "kraken" wordt eigenlijk bedoeld dat bepaalde manipulaties aan de wervelzuil uitgevoerd worden.

Men kan niet zomaar zeggen dat manipuleren ("kraken") goed of niet goed is.

Er bestaan tal van diverse technieken, met tractie of zonder tractie, met hefboom of zonder hefboom, specifiek op een bepaald niveau of meer met een globale werking,...

Blogtype: 

Op mijn buik slapen is toch niet goed voor mijn rug ?

Dit is een misvatting die helaas veel voorkomt op diverse sites van slaapspecialisten.

Vaak wordt gezegd dat dit niet goed is omdat de rug dan in een te holle positie komt.

De vraag is natuurlijk waarom slaapt men op de buik : is het een "afwijkpositie" omdat men zich in andere houdingen minder goed voelt ?  Zo ja, dan dient een aangepast slaapsysteem zo ingesteld te worden dat men zich beter voelt in rug- of zijlig en men niet meer de behoefte voelt op de buik te liggen.

Blogtype: 

De oorzaak van mijn rugpijn is wel op de foto of scan te zien zeker ?

U zoekt een antwoord op Uw vragen en vraagt een consultatie aan bij een arts :

het komt echer vaak voor dat men redelijk snel, als eerste diagnostisch middel, opteert voor medische beeldvorming (RX, scan, NMR).

Uit tijdsgebrek of onprofessionalisme wordt vaak minder of geen aandacht besteed aan de anamnese (vraaggesprek met de patiënt) noch wordt een uitgebreid anatomisch functieonderzoek uitgevoerd. De foto zal wel aantonen van waar het probleem komt.

Blogtype: 

Ik mag geen schoolslag meer zwemmen of mijn rug te hol maken !

Helaas,...dit "advies" wordt nog steeds al te vaak gegeven, echter meestal zonder echte reden en vaak onterecht.

In de meeste gevallen is het maken van een "holle" rug (de "lordose" vergroten) zelfs zeer gunstig in de preventie en behandeling (afhankelijk van het stadium) van rugklachten. Zwemmen in schoolslag kan dus wel licht pijnlijk zijn in het midden van de rug, maar..is .eerder zeer gunstig. Het helpt actief mee om een pijnlijke vervorming van de tussenwervelschijf te vermijden/verminderen.

Blogtype: 

Kan een rugprobleem pijnuitstraling veroorzaken in de buik ?

Inderdaad, dit is mogelijk.

Een dergelijk uitstralingspatroon is niet ongewoon en kan het gevolg zijn van druk op het buitenste vlies van het ruggenmerg (Dura Mater) door een vervorming van een tussenwervelschijf.

In princiepe kan U pijnuitstraling krijgen in de billen en beide benen, zelfs tot in de tenen. 

Blogtype: 

Pagina's