Rugpijn, hernia, lumbago ? Oorzaken ?

Globaal kunnen we de oorzaken van rugpijn van mechanische oorsprong t.g.v. een lumbago of hernia (we spreken niet over bv. rheumatische aandoeningen) in drie grote groepen onderverdeeld worden :

Oorzaken rugpijn : Groep 1

Bij het aanhouden van bepaalde ongunstige houdingen tijdens de dagelijkse activiteiten kunnen soms rugklachten optreden, die onmiddellijk verdwijnen als de belastende houding ontweken wordt : dit is het gevolg van het feit dat er tijdelijk te veel spanning terecht komt op gezond weefsel t.g.v. deze ongunstige rughouding (spieren, ligamenten, zenuwstructuren, tussenwervelschijf (discus)).
Dus, variëer Uw houding ! Te lang een bepaalde positie aanhouden dient vermeden te worden.


Oorzaken rugpijn : Groep 2


Indien U te weinig rekening houdt met rugsparend advies, kan U uiteindelijk bepaalde structuren (bv. een tussenwervelschijf of discus) beschadigen, leidend tot een bepaald ontstekingsproces, met als gevolg weefselbeschadiging en verklevingen in deze structuur : een normale spanning/belasting op dit geïrriteerd of gewijzigd weefsel kan dan reeds voldoende zijn om rugpijn te veroorzaken. Bepaalde dagelijkse acitiveiten worden nu dus wel degelijk problematisch.


Oorzaken rugpijn : Groep 3

Last but not least, ligt de meest voorkomende oorzaak van mechanische rugklachten in een vervorming van de tussenwervelschijf, met als mogelijk gevolg, pijnlijke druk op een gevoelige structuur . Deze gevoelige structuur kan een zenuw zijn (in dit geval spreekt men van een ischias) of het buitenste vlies van het ruggenmerg (dit gebeurt o.a. bij een lumbago) of de discus zelf. Deze vervorming of uitpuiling kan uiteindelijk aanleiding geven tot ernstige functiestoornissen met rugpijn, al dan niet uitstralend in het been, en bewegingsbeperking. Indien de discus of tussenwervelschijf volledig gebarsten is resulteert dit automatisch in een hernia.

 

In welbepaalde gevallen licht echter een complexere multifactoriële oorzaak aan de basis van de klachten.  Een gespecialiseerd therapeut dient U hierbij verder te helpen.

 

Een hernia ?? Help ! Geen reden tot paniek !


Hernia, lumbago, ischias, sciatique, lumbalgie... : dit zijn eigenlijk allemaal variaties op hetzelfde thema : een tussenwervelschijf (discus) vervormt en/of puilt uit en drukt tegen een gevoelige structuur.
Afhankelijk van de grootte en de localisatie van deze uitpuiling krijgt het kind een andere naam en kunnen de klachten verschillen.

Afhankelijk van de specifieke situatie zal het behandelplan enigszins anders zijn en niet noodzakelijk tot operatie leiden. De situatie waarbij er een echte hernia is (M.a.w. de tussenwervelschijf is volledig gebarsten en een deel van de discus puilt volledig uit met druk tegen een gevoelige structuur), mondt meestal uit in een operatie.

Het doel van een (niet-operatief) behandelplan dient er op gericht te zijn om dergelijke uitpuilingen van een discus te reduceren (en dit zo te houden en naar de toekomst toe te vermijden).
Er zijn situaties waar dit zeer goed lukt en soms zijn de mogelijkheden eerder beperkt.
In dit kader is een goede rugschool onmisbaar.

Onderzoek toont ook aan dat ongeveer 20% van de bevolking een beperkte uitpuiling of vervorming van één of meerdere tussenwervelschijven heeft, zonder daarbij ook rugklachten of rugpijn te ondervinden. (Het komt enkel tot klachten wanneer deze uitpuiling druk uitoefent op een gevoelige structuur of te veel onder spanning komt te staan).--> het aanleren van veilige zelfbehandelingsmethodes en preventie dienen centraal te staan in de aanpak van rugpijn.

Share this