Kan ik nog werken met een hernia ?

 

Het woord "hernia" wordt heel vaak ten onrechte gebruikt. Niet iedereen met rugklachten heeft last van een hernia, integendeel !

Hernia, lumbago, ischias zijn eigenlijk een variatie op hetzelfde thema : een vervorming en/of uitpuiling van een tussenwervelschijf (discus) met druk op een gevoelige struktuur (buitenste vlies van het ruggenmerg (dura mater) of een uittredende zenuw.

Enkel de grootteorde en plaats van deze vervorming zijn bepalend.

Een echte hernia ontstaat wanneer de buitenste rand van de tussenwervelschijf (annulus fibrosus) volledig gescheurd is en de gelatineuze kern (nucleus pulposus) gedeeltelijk of volledig naar buiten gekomen is met druk op een gevoelige struktuur : in dit geval ondervindt U erge pijn, met veel uitstraling en een zeer gestoorde beweeglijkheid ; manipulatie ("kraken"), tractie en andere technieken blijken helemaal niet te helpen. In dit geval is operatie de enige oplossing en kan U inderdaad voorlopig niet verder werken.

--> Dit komt echter niet zo vaak voor !.

In de overgrote meerderheid van rugklachten ligt weliswaar een vervorming van de discus aan de basis hiervan, zonder dat de buitenste rand van de discus volledig gescheurd is (de meeste therapeuten gebruiken hiervoor ten onrechte de benaming "hernia", vandaar de mogelijke verwarring).  De discus is weliswaar beschadigd o.a. omwille van degeneratie, maar ze is niet volledig gescheurd.  Het grote voordeel hiervan is dat die discusuitpuiling meestal snel en goed terug "op zijn plaats gebracht worden" d.m.v. gepaste technieken en zelfbehandeling. In dit geval hoeft U slechts zeer tijdelijk werkonbekwaam te zijn (afh. van de aard van het werk), maar het is wel belangrijk om enigszins de manier waarop gewerkt wordt aan te aanpassen.

Een correcte rugpijn diagnose en, indien nodig, een nuttige en wetenschappelijk verantwoorde behandeling en preventie kunnen dus heel wat misverstanden vermijden !

 

Terug

Blogtype: